Snöfrid - det är jag!

Snöfrid - det är jag!

Snöfrid bloggar om:

...korsetter och historiska kläder - hur man syr korsetter - fina böcker om korsetter - lite om företagande och det egna modemärket Viola Lahger - lite om annat - och såklart om att vara mamma!

Sparsamma tider

Där det börjarPosted by Snöfrid Wed, March 18, 2009 18:27:43
En lustig detalj jag åter kom att fundera över igår under vår filmstund är hur barnkläder förändrats genom tiderna. Tidigare ett överdåd i spetsar, puffar och volanger, nu mycket avskalat och enkelt.

Som nybliven förälder får man chans att träffa många nya, och ofta snabbt nära, vänner. Med detta kommer också en stor potion nya åsikter och föreställningar in i ens liv. Det som snabbast kommer upp är gullighetsgraden på barnens kläder. Ofta ses det som självklart att man inte vill klä sina barn i något ryschigt och gulligt, vilket ibland till och med ses som synonymt med "flickigt" och ojämställt eller bakåtstävande, då det är en liten tös som ska kläs. Pojkar som flickor ska ha "tuffa" kläder gärna i såkallade "könsneutrala" färger. Flickan ska se lite "kaxig" ut eller som min egen sambo brukar tycka att han klär Linnéa, "lite street"

Går vi tillbaka 150 år var det alldeles tvärt om. Bebisar och koltbarn skulle kläs så sött det bara gick. Både pojkar och flickor sprang runt som levande dockor i klänningar med spetsar, mamelucker som stack fram vid fållen och hättor där oemotståndliga lockar letade sig ut.

Kanske är det så att man lägger värderingar som öm och svag i färgen rosa och tillhörande spetsar och nu när man uppfostras till att vara självständig, framåt och uppmuntras att "ta för sig" är det så att dessa egenskaper får färger som brunt och grönt och därmed har vi gått från det som vi med vårt en smula sneda perspektiv skulle se som flickkläder för alla till pojkkläder för alla på bara 150 år.

Även vuxnas kläder har genomgått en liknande transformation, med enklare snitt, material och utsmyckningar, men det tar vi mer om en annan gång.

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by nikwal Fri, June 19, 2009 23:19:24

När jag var riktigt liten hade jag en svart tröja det stod "liten men tuff" på, måste ha varit runt 1977 eller nåt