Snöfrid - det är jag!

Snöfrid - det är jag!

Snöfrid bloggar om:

...korsetter och historiska kläder - hur man syr korsetter - fina böcker om korsetter - lite om företagande och det egna modemärket Viola Lahger - lite om annat - och såklart om att vara mamma!

Sparsamma tider

Där det börjarPosted by Snöfrid Wed, March 18, 2009 18:27:43
En lustig detalj jag åter kom att fundera över igår under vår filmstund är hur barnkläder förändrats genom tiderna. Tidigare ett överdåd i spetsar, puffar och volanger, nu mycket avskalat och enkelt.

Som nybliven förälder får man chans att träffa många nya, och ofta snabbt nära, vänner. Med detta kommer också en stor potion nya åsikter och föreställningar in i ens liv. Det som snabbast kommer upp är gullighetsgraden på barnens kläder. Ofta ses det som självklart att man inte vill klä sina barn i något ryschigt och gulligt, vilket ibland till och med ses som synonymt med "flickigt" och ojämställt eller bakåtstävande, då det är en liten tös som ska kläs. Pojkar som flickor ska ha "tuffa" kläder gärna i såkallade "könsneutrala" färger. Flickan ska se lite "kaxig" ut eller som min egen sambo brukar tycka att han klär Linnéa, "lite street"

Går vi tillbaka 150 år var det alldeles tvärt om. Bebisar och koltbarn skulle kläs så sött det bara gick. Både pojkar och flickor sprang runt som levande dockor i klänningar med spetsar, mamelucker som stack fram vid fållen och hättor där oemotståndliga lockar letade sig ut.

Kanske är det så att man lägger värderingar som öm och svag i färgen rosa och tillhörande spetsar och nu när man uppfostras till att vara självständig, framåt och uppmuntras att "ta för sig" är det så att dessa egenskaper får färger som brunt och grönt och därmed har vi gått från det som vi med vårt en smula sneda perspektiv skulle se som flickkläder för alla till pojkkläder för alla på bara 150 år.

Även vuxnas kläder har genomgått en liknande transformation, med enklare snitt, material och utsmyckningar, men det tar vi mer om en annan gång.

  • Comments(1)//www.snofridholgersdotter.se/#post3

Födelsedagsyra sjuklingar

Där det börjarPosted by Snöfrid Tue, March 17, 2009 12:18:14
Idag fyller Linnéa ett år!

Vi firar detta med många kramar, lättöppnade paket och en varsin ordentlig snuva. Som ett år gammal tycker jag också att det är hög tid att Linnéa får en introduktion i kostymdramevärlden och vi har redan sett hela "The Buccaneers" även om jag nog får erkänna att Linnéa var mer förtjust i sitt nya krumelurgosedjur än de tjusiga 1870-talsklänningarna.

  • Comments(0)//www.snofridholgersdotter.se/#post2

Höga pretantioner

Där det börjarPosted by Snöfrid Sun, March 15, 2009 16:24:33
Företaget då, det som också heter Snöfrid?

När jag slutade gymnasiet valde jag mellan en dyr utbildning på tillskärarakademin, med små utsikter om ett välbetalt jobb och en inte fullt så dyr utbildning på KTH med desto större möjligheter till stora pengar och det klassiska livet med de tre V:na (villa, volvo, vovve). Jag valde det sistnämnda.

Senare insåg jag förstås att det var ett kortsiktigt val. Att göra Stockholm vackrare genom att få uppdraget att omforma Centralbroområdet är tokigt mycket svårare än att klä 10 brudar i underbara klänningar och jag valde om.

En korsettkurs senare och en ofantlig mängd böcker genomlästa startade jag under 2002; Snöfrid Holgersdotter. Drömmen var nådd och ett liv av skönhet och i avsaknad av pengar genomlevdes med behag.

2003 fick jag chans att köpa en butik på Lilla Nygatan i Stockholm. Butiken hade drivits som korsettbutiken Gallerie Lingerie i fyra år. Det var där jag köpte min första korsett liksom säkert många andra korsettfantaster i Stockholm. Vi har den tidigare ägaren Monica att tacka för en stor del av den korsettboom som skedde där vid millenieskiftet, säkerligen i symbios med filmen Moulin Rouge.

Mitt lilla imperium byggdes på med en butik i Göteborg 2005 och tillsammans med mina medarbetare kunde vi sprida kunskap om korsetter och ge en chans att prova ut en korsett till sig av en riktig korsettiär. Hela vinningen med att prova en korsett i en butik i stället för att köpa den direkt via nätet är ju just experthjälpen. En korsett är inte likt något annat konfektionsplagg och finns i en uppsjö olika modeller, så att finna en som passar dig perfekt utan att redan vara kunnig är knappt möjligt. Det händer till och med att man ser korsetter bäras upp och ner när man rör sig runt bland klubbarna på stan.

2006 tyckte jag att det var dags med en semester och sålde Gamla Stansbutiken för att resa till Indien i ett par månader.

2008 startade min syster och jag företaget "Systrarna Lahger" och startar en ny era i svensk korsetthistoria. Tidigare har Snöfridkorsetterna bara varit tillgänglig för den som beställer skräddarsytt, nu kan vi i stället presentera korsetter i normal prisklass, men med passformer som kommer att passa den mängd kvinnor jag träffat på genom mina yrkesår. Vi gör också kläder att använda med eller utan korsett.

Som entrepenör är det alltid roligt att starta ett nytt projekt och som korsettentusiast är det roligt att kunna presentera något som jag tycker har saknats tidigare.

  • Comments(0)//www.snofridholgersdotter.se/#post1

En första inblick

Där det börjarPosted by Snöfrid Fri, March 13, 2009 13:18:40
Vem är den där Snöfrid egentligen?

Snöfrid är korsettmakerskan som oftast är känd som "Hon med korsetterna i Gamla Stan". Nu har jag ju inte längre kvar butiken i Gamla Stan, men ofta är det så jag får lov att presentera mig för att man ska förstå vem jag är. Eller rättare sagt min professionella roll i världen.

För jag är ju inte bara korsettmakaren Snöfrid, utan också mamma till en liten söt tös på snart ett år, sambo med en fantastisk karl och tidsoptimist. Jag kämpar på med att försöka kombinera företagande med det nya mammalivet, vilket oftast är frusterande men också roligt. Företaget Systrarna Lahger driver jag så som namnet skvallrar om tillsammans med min syster Åsa och dessutom en duktig sömmerska vid namn Barbro. Vi är alla tokiga i enorma klänningsprojekt som kräver 10-tals meter siden och sällan blir färdiga i tid till det det är tänkt att användas för.

Vardagsliv är jag rädd att jag inte har något. Eller borde man säga att allt är vardag? En stor mix av att sy tills händerna värker, fråga Linnéa var nallarna är för att få chans att sminka sig klart innan vi får rusa iväg till ett officiellt men sällan effektivt möte "2 plus bebis".

Jo, lite lite tid för mig själv får jag också. Då passar jag på att läsa en stund i någon fantasy- eller filosofisk bok eller spela det fantastiska onlinespelet PuzzlePirates, där man som liten legoliknande pirat gör haven osäkra genom att slå andra pirater i tetrisliknande spel. Otroligt beroendeframkallande!

Lite av tiden ska jag försöka lägga här på bloggen, som kommer att handla om diverse betraktelser av världen och om mitt stora intresse för historiska kläder.

Välkommen hit!

  • Comments(0)//www.snofridholgersdotter.se/#post0